21. dubna sobota Císařský sál, 13 - 17h, Muzeum města Ústí nad Labem
Vánočka, masopustní koblihy, velikonoční mazanec, to vyjmenuje většina kuchařů a kuchařek, když přijde řeč na sváteční pečivo. Ale v tom výčtu nám jedna pochoutka chybí, říká se jí Trmická maková mušle (německy Mohnmuschel). Že ji neznáte? Její tradice sahá až do roku 1836 a bývala neodmyslitelným symbolem velikonočních trhů v Trmicích. Za druhé světové války, ale skončily proslulé trhy i se svými makovými mušlemi. Pomožte nám vzkřísit jednu slavnou lokální tradici. Oprašte historický recept a pusťte se do rekonstrukce pozoruhodné epizody z kulinářských dějin Ústecka! Město Ústí nad Labem a Muzeum města Ústí nad Labem vyhlašují degustační soutěž o nejlepší makovou mušli. Účast není věkově omezena. Může se do ní zapojit každý, komu se podaří připravit pečivo po vzoru tohoto tradičního lokálního výrobku. Vítěze čekají hodnotné ceny.
Soutěží se ve dvou kategoriích:
1. Trmická maková mušle klasická
- nutné dodržet přiloženou původní recepturu, tvar pečiva dle
fotografie, velikost přibližně cca 10 x 7 cm a hmotnost přibližně 60 g
2. Variace na Trmickou mušli - jedinou podmínkou je kynuté těsto, zbytek se odvíjí od fantazie soutěžícího
Přinesené pečivo bude posuzovat odborná degustační komise složená ze školených degustátorů:
Josef Helebrant (Heineken Česká republika),
Josef Vejlupek (dříve Drinks Union),
Pavel Müller (Inpeko) a zástupci médií.
Svého favorita budou vybírat i diváci v doplňkové soutěži. Budou si tak moci hned v praxi vyzkoušet základní pravidla degustací, které jim
v průběhu programu představí profesionálové.
Hlasovací lístek bude součástí vstupenky.
Vyhodnocení vítězů a předání cen proběhne na místě. Prvních deset
nejlepších v obou kategoriích odměníme atraktivními cenami. Na výherce čekají např.
volné vstupenky, dárkové poukazy, dárkové koše, poukaz na večeři v restauraci Benada. Hlavní cenou v obou kategoriích je
víkendový pobyt v Lázních Teplice.
Registrace účastníků je povinná, a sice do 17. dubna na e-mail info.stredisko@mag-ul.cz, telefon 475 271 883 či osobně v informačním středisku města (Palác Zdar, Mírové nám.). S přihláškou neotálejte, neb okruh soutěžících je z organizačních důvodů omezen maximálním počtem 30 účastníků v jedné kategorii. Každý soutěžící se může zúčastnit v každé kategorii pouze jedenkrát. Není podmínkou obsadit obě kategorie. Zařazení vzorku do soutěže musí proběhnout v den konání degustace do 12.30hod (nejdříve pak ve 12hod.). Minimální počet vzorků pro účast v dané kategorii je 10 kusu.
Soutěž doplňuje bohatý doprovodný program:
• Ochutnávky kávy, lihoviny Stará myslivecká, pivního speciálu společnosti Heineken a pekárenských výrobků
• Po celý den soutěže pro děti i dospělé, soutěž „ Stará myslivecká“ a „Vůně koření“, komentované prohlídky expozicemi muzea, živá hudba „Veteran Jazz Band“, atd.
• Soutěží provází Dan Dittrich
Vstupné pro soutěžící zdarma, pro ostatní 50 Kc. V ceně vstupného navíc malý dárek pro děti i dospělé!
Původ makových mušlí poodhalují záznamy v trmické kronice, která datuje zrození proslulého pamlsku na rok
1836, kdy se z tovaryšské cesty vrátil domu pekař Wenzel Schindler. Krátce na to se na velikonočním trhu pochlubil, co se v
cizině naučil. Z jaké země pekař Schindler netradiční recept na sever Čech přivezl, není známo. Jeho výrobek se brzy stal legendou a tradiční
velikonoční trhy v Trmicích se postupně proměnily především v přehlídku
makových mušlí, a tak je místní podle tohoto pečiva nakonec i přejmenovali na „Mohnmuschelmarkt“. Tradice utrpěla zákazem trhu za
druhé světové války a po osvobození už na ni noví obyvatelé pohraničí
nenavázali. Recept přežil zásluhou dcery trmického pekaře Alžběty
Sterlikové Bschochové, která jej před lety zveřejnila v krajanských
novinách v Německu.
Recept na Trmické makové mušle
od Elisabeth Bschoch, roz. Sterlike, Trmice/Zwiesel
Složení: 1 kg mouky, ½ kg máku, 15 dkg cukru, 15 dkg margarínu, 2 sáčky
vanilkového cukru, 2 balíčky (á 43 g) droždí, 1 vydatná špetka soli, 1
vejce, asi ¼ litru mléka, nastrouhaná kůra z 1 citronu (bez postřiku),
trochu skořice pro ochucení.
Příprava: Nejprve vymícháme řídký omládek z třetiny mouky, droždí,
vlažného mléka a lžíce cukru. Když nakyne, pevně uhněteme se všemi
přísadami měkké těsto jako u buchty a necháme kynout. Mezitím nameleme v
mlýnku nebo v mixéru do sucha mák, potom pravidelně přiléváme mléko, až
zbělá. V mlýnku namletý mák přelijeme vařícím mlékem. Ochutíme cukrem,
skořicí a citronovou kůrou.
Potom hned začneme pracovat:
1. Lžící vykrojíme kousky těsta.
2. Vytvarujeme do kuliček, necháme trochu zkynout.
3. Válečkem rozválíme těsto na oválné kousky, na které klademe náplň.
4. Těsto přeložíme do tvaru mušle a okraje pevně stlačíme (viz. foto)
a osadíme na plech
5. Necháme asi půl hodiny kynout
6. Mezitím dvakrát potřeme roztlučenými vejci
7. Necháme asi půl hodiny kynout.
8. Mezitím dvakrát potřeme roztlučeným bílkem.
Zahřejeme troubu na 180°. Makové mušle třikrát až čtyřikrát propíchneme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme do hněda.
Soutěže se může za uvedených podmínek zúčastnit každá fyzická osoba.
Organizátor neposkytuje náhrady za náklady spojené s účastí v soutěži.
Výhru nelze vymáhat právní cestou a není možné za ni požadovat finanční
náhradu. Organizátor nenese odpovědnost za jakákoli rizika, závady a
závazky související s výhrou a jejím užíváním. Účastí v soutěži
vyjadřuje každý účastník svůj souhlas s jejími pravidly a s tím, že
organizátor je oprávněn uveřejnit jména, případně podobizny výherců ve
sdělovacích prostředcích a na webových stránkách města Ústí nad Labem. V
případě jakýchkoli nejasností se obrátí na pořadatele prostřednictvím
elektronické pošty na adrese info.stredisko@mag-ul.cz.