Soutěží se ve třech kategoriích:
1. Trmická maková mušle klasická – nutné dodržet přiloženou
původní recepturu, tvar pečiva dle fotografie, velikost přibližně 10 x 7cm
2. Sladká variace na Trmickou mušli – podmínkou je kynuté těsto, tvar a sladká náplň
3. Slaná variace na Trmickou mušli – podmínkou je kynuté těsto, tvar a slaná náplň
Přinesené pečivo bude posuzovat odborná degustační komise složená ze školených degustátorů a zástupci médií. Svého favorita budou vybírat i diváci v doplňkové soutěži. Hlasovací lístek bude součástí vstupenky. Vyhodnocení vítězů a předání cen proběhne na místě. Soutěžíme o hodnotné ceny! Registrace účastníků je povinná, a sice do středy 24. dubna na email:
info.stredisko@mag-ul.cz, tel:. 475 271 883 nebo osobně v Informačním středisku města Ústí nad Labem (Mírové nám., Palác Zdar). S přihláškou neváhejte, počet soutěžících pro každou kategorii je omezen počtem 20 účastníků. Každý soutěžící může obsadit max. 2 kategorie. Soutěž doplňuje celý den bohatý doprovodný program pro děti i dospělé a jarní trhy!
Recept na Trmické makové mušle od Elisabeth Bschoch, roz. Sterlike, Trmice/Zwiesel
Složení: 1 kg mouky, ½ kg máku, 15 dkg cukru, 15 dkg
margarínu, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 balíčky (á 43 g) droždí,
1 vydatná špetka soli, 1 vejce, asi ¼ litru mléka, nastrouhaná
kůra z 1 citronu (bez postřiku), trochu skořice pro ochucení.
Příprava: Nejprve vymícháme řídký omládek z třetiny mouky, droždí, vlažného mléka a lžíce cukru. Když nakyne, pevně uhněteme se všemi přísadami měkké těsto jako u buchty a necháme kynout. Mezitím nameleme v mlýnku nebo v mixéru do sucha mák, potom pravidelně přiléváme mléko, až zbělá. V mlýnku namletý mák přelijeme vařícím mlékem. Ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Zahřejeme troubu na 180°. Makové mušle třikrát až čtyřikrát propíchneme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme do hněda.
Potom hned začneme pracovat:1. Lžící vykrojíme kousky těsta.
2. Vytvarujeme do kuliček, necháme trochu zkynout.
3. Válečkem rozválíme těsto na oválné kousky, na které
klademe náplň.
4. Těsto přeložíme do tvaru mušle a okraje pevně stlačíme
(viz. foto) a osadíme na plech
5. Necháme asi půl hodiny kynout
6. Mezitím dvakrát potřeme roztlučenými vejci
7. Necháme asi půl hodiny kynout.
8. Mezitím dvakrát potřeme roztlučeným bílkem.
Více informací během měsíce dubna na www.usti-nad-labem.cz a v Informačním středisku města Ústí nad Labem.