Pivem
Maye uctí měsíc květen ústečtí pivovarníci společně s historiky v minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem. Ve středu 7. května v 15.00 slavnostně představili pivo pojmenované podle proslulého německého spisovatele, který jeden ze svých dobrodružných románů napsal v Ústí nad Labem. „Zmínky o pivu jsou v díle Karla Maye četnější než o jiných alkoholických nápojích, což je překvapivé, uvědomíme-li si, v jakých, zásadně „bezpivních“ krajích se jeho hrdinové potulovali,“ poznamenal znalec Mayova díla historik a vedoucí oddělení zámeckých knihoven knihovny Národního muzea
Petr Mašek, který je autorem expozice
Po stopě Karla Maye právě prezentované v Muzeu města Ústí nad Labem. Pro příležitost křtu Piva Maye vybral z mayovek citaci Vinnetoua, kdy nechává spisovatel mluvit náčelníka Apačů o zlatavém moku: „Velký Manitou bílých mužů naučil je mnohému umění a pivovarství není nejmenší z nich.“
Pivo Maye svou recepturou reaguje na bratrství
Old Shatterhanda a
Vinnetoua, které tito dva příkladní hrdinové stvrdili promícháním své
krve, tedy krve bělocha a rudocha. I pivo míchá světlou a tmavou složku.
„Je připraveno ze čtyř druhů sladu. Dva slady jsou světlého typu -
ječný a pšeničný, jeden s tmavším zabarvením - bavorský a jeden
speciální - karamelový. Výsledná barva je zásluhou tohoto míchání sladů
medová, asi jako lesní med,“ popsal zvláštnost Piva Maye sládek
Jaroslav
Rottenborn. Pivo je chmeleno na třikrát třemi druhy českého chmele –
sládek, žatecký poloraný červeňák a kazbek. Touto kombinací je docíleno
ve výsledku speciální aromatičnosti, hořkost a chuti. V původní
stupňovitosti dosahuje úrovně jedenáctistupňového piva.
Na
slavnostní naražení prvního sudu Piva Maye dorazil spisovatel osobně v
postavě význačného českého mayologa
Jana Kotena. Křest piva je součást kampaně nazvané
„Máj ve znamení
Maye“, která propaguje výstavu
Po stopě Karla Maye s podtextem
„Stvořitel náčelníka Vinnetou a jeho ústecké inspirace“ spolupořádanou
Muzeem města Ústí nad Labem s Národním muzeem – Náprstkovým muzeem
asijských, afrických a amerických kultur. Expozice trvá do 8. června. Minipivovar
Na Rychtě ve spolupráci s ústeckým muzeem připravil už více jubilejních
piv. Naposledy loni při dvousetletém výročí bitvy u Chlumce to bylo
Jordán pojmenované podle rakouského dragouna, který padl při
osvobozování Ústí od Francouzů roku 1813. Mělo barvu krve. Rok před tím
pak připomnělo 100 let od objevu kosmického záření poprvé změřeného
rakouským fyzikem Victorem Franzem Hessem při letu balónu z Ústí nad
Labem „ozářené“ pivo s názvem
Kosmik. A roku 2011 uctilo pivo
Kaiserbier
110. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. Jeho receptura
vycházela z dobového popisu stejnojmenného piva, které tehdy panovník ve
městě pil.